WijnbouwerDomaine des Poncetys

Bourgogne - Frankrijk

Wat meer informatie over 'Domaine des Poncetys'

Domaine de Poncetys werd in de 17e eeuw opgericht en is sinds begin 20ste eeuw eigendom van het departement Saône et Loire.

Het domein bestaat nu uit 18 hectaren uitgestrekte wijngaarden van het gerenommeerde “Lycée Viticole de Mâcon Davayé” wat gelegen is vlakbij Mâcon. Het wijnhuis verwerkt 15,80 hectare wijngaarden verspreid over de benamingen Saint Veran (12,70 ha), Pouilly-Fuissé (0,30 ha) en Mâcon-Davayé (2,80ha).

De ommuurde wijngaarden bevinden zich in een klein gebied tussen de ‘Roche de Vergisson’ en de ‘Roche de Solutré’.

Domaine des Poncetys heeft een jaarlijkse wijnproductie van 1100 hectoliter en werkt sinds 2009 biologisch.

Logo van Domaine des Poncetys

Waarom je Domaine des Poncetys echt in huis wil hebben:

Domaine des Poncetys is 100% biologisch sinds 2009.

Domaine des Poncetys is niet onbekend als het gaat om winnen van gerenommeerde prijzen & awards.

Deze wijnbouwer draagt kwaliteit boven kwantiteit zeer hoog in het vaandel!

Hun 'Saint-Véran' is een zeldzame fles witte wijn die elke liefhebber eens geproefd wil/moet hebben!

De wijngaarden van Domaine des Poncetys in Bourgogne

Het terroir

Semi-Continentaal klimaat. Koude lucht uit de Alpen en warme lucht uit het zuiden. De botsing tussen deze verschillende luchtstromen maakt dat het weer in beaujolais soms zeer grillig kan zijn.

De ondergrond

Leisteen en granietzand. (Granieten zandgronden op een heuvel, grenzend aan de Cru Fleurie)

Wijnbouw in Bourgogne

Beaujolais, gelegen in het oosten van Frankrijk, is een wijnstreek die bekendstaat om zijn lichte, fruitige rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif. De wijnbouw in Beaujolais wordt gekenmerkt door enkele opvallende kenmerken:

Gamay-druif: De Gamay-druif is de ster van Beaujolais. Deze druivensoort gedijt goed in de granietachtige bodems van de regio en levert wijnen op met heldere rode kleuren en smaken van rood fruit, zoals kersen en frambozen.

Vinificatiemethode: Beaujolais staat ook bekend om zijn unieke vinificatiemethode genaamd "carbonische maceratie." Hierbij worden hele druiven in tanks geplaatst en afgesloten met koolstofdioxide, wat leidt tot intrigerende aroma's en levendige smaken.

Classificatie: Beaujolais-wijnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, waaronder Beaujolais Nouveau, Beaujolais, Beaujolais-Villages en tien cru's (toppercelen), zoals Morgon, Fleurie en Brouilly.

Feest van Beaujolais Nouveau: Op de derde donderdag van november wordt het feest van Beaujolais Nouveau gevierd, waarbij de eerste wijn van het nieuwe oogstjaar wordt vrijgegeven. Het is een vrolijke traditie die wereldwijd wordt gevierd.

Kortom, de wijnbouw in Beaujolais wordt gekenmerkt door zijn unieke druif, vinificatiemethoden en de viering van Beaujolais Nouveau. Het is een regio die bekendstaat om zijn toegankelijke en charmante wijnen die perfect zijn voor het vieren van het goede leven.

Sfeerbeelden van
Domaine des Poncetys